Vijf hardloopemoties die je moet kennen

De laatste dag van het jaar. Dan maak je alles klaar voor 2016. Weet je wat je als hardloper echt vormt? Dat zijn niet de kilometers, of de tijden maar je emoties die je voelt bij het hardlopen. Hoe je naar hardlopen kijkt bepaalt wat je er mee kan.

Of je nu een 10 kilometer loopt of een 21, hoe je kijkt naar dat hardloopavontuur bepaalt voor een groot deel de uitkomst. Hoe ga jij daar mee om in 2016? Wie weet bepaalt dat wel of je juist sneller gaat, verder loopt of een andere afstand kiest. Laten we beginnen bij wat mensen, ook hardlopers graag zoeken: gemak.

1) Gemak
Wat maakt het leven van een hardloper gemakkelijk? Dat is niet de keuze voor de afstand of snelheid. Het is je routine die je kiest. De een moet perse nog twee keer naar de wc voor een training. De ander zal zeker niet die ene boom overslaan want daar moeten de rekoefeningen gebeuren. We houden van vaste patronen. De grote truc bij deze emotie is dat je die kunt aanvullen. Je kunt bij die boom jezelf altijd influisteren dat je een geweldige 10 kilometer gaat lopen. Kies wel associaties waar je echt in gelooft. Dan is het niet zomaar een routine met een paar gekke gewoonten maar kan de routine voor je gaan werken.

2) Het proces helpt je
Ga je trainen dan heb je een doel voor ogen en ga je van start. Hoe specifieker het doel hoe beter. De weg er naartoe bepaalt hoe de uitkomst zal worden. Misschien heb je een heel ambitieus doel en haal je dat zeker niet in de komende maand. Misschien zelfs wel niet in een half jaar. Dit is echt wat bij hardlopen past, stap voor stap werk je naar het doel toe. Geef dat proces de tijd. Voor de een zal dat afvallen zijn en voor de ander marathon X in tijd Y. Dat heeft te maken met kleinere onderdelen zoals looptechniek, ademhaling, sterker worden, anders gaan eten en drinken. Dat is een megaproces voor een hardloper.

3) Kijk naar buiten
In de loop van de jaren word je fanatieker. Je gaat meer trainen, misschien wel marathons lopen. Je wordt gegrepen door het virus om sneller te lopen. Dan duik je tijdens het trainen in je hoofd. Je denkt aan tijden, gevoelens, afstanden, die rechter schoen die net wat te strak zit. Je houdt je hoofd fris door die interne kant even aan de zijkant te zetten en echt om je heen te kijken. Wauw, je rent door een mooie stad, of bos. Je komt aardige mensen tegen. Fietsers geven je de ruimte zodat je je tempo vast kunt houden. Dat doet vaak veel meer voor je dan in je hoofd blijven.

4) Verwachtingen
Bij trainingen en bij wedstrijden heb je van tevoren verwachtingen. Kies kleine verwachtingen. Als je te ver van je verwachting komt, slaan de emoties om in frustratie en zelfs boosheid. Hardlopen is een sport waarbij de progressie in slechts kleine stappen gaat. Toch kan die ene kleine stap een enorme verbetering zijn. Leer ze te herkennen en vier die overwinningen. Bijvoorbeeld dat je nu 6 minuten per kilometer loopt en dat was een jaar geleden nog 6.30. Dat lijkt over een jaar maar klein maar levert je relatief een enorme winst op bij je komende wedstrijd.

5) Gaat het op jouw manier?
Je wilt toch dat het hardlopen op jouw manier gaat? Je kijkt er naar met verwachtingen en emoties. Geef die gedachten dan alvast een richting. Dan is het meteen duidelijk dat je de gedachten een positieve richting wilt geven. De negatieve maken je hardlooptrainingen niet beter, sneller of fijner. Dat geldt ook voor een wedstrijd. Visualiseer de uitkomst. Bedenk van tevoren hoe het zal gaan. Als er ergens een moeilijk punt komt, dat heeft iedereen, kun je nu alvast een handige oplossing bedenken. 

Menu