Retro wielerkleding op de kasseien

Op 30 maart 2018 was het exact zestig jaar geleden dat Germain Derycke de Ronde van Vlaanderen won. Ter ere van deze bijzondere Belgische wielrenner besloten enkele renners het rondeparcours van 1958 nogmaals te rijden. Decca verzorgde de retro wielerkleding. De iconische zwart-witte strepen doen oude tijden weer even herleven op het Vlaamse platteland.

 

Ronde van VlaanderenTerug in de tijd

In 1958 werd de Ronde van Vlaanderen gereden over een afstand van 230 kilometer tussen Gent en Wetteren. Slechts 61 van de 153 renners die aan de start verschenen wisten ook de finishlijn te halen. Met 145 kilometer in de benen, en nog 85 kilometer te gaan ontsnapte Germain Derycke samen met zijn landgenoten Raymond Impanis en Marcel Janssens uit het peloton. De wedstrijd bleef spannend tot het einde, want het kwam aan op een sprint met maarliefst tien deelnemers. Met een tijd van 6 uur en 7 minuten kwam Derycke op die dag als eerste over de finish, waardoor hij zijn vierde wielerklassieker op zijn naam had geschreven.

 

Een bijzondere rennerGermain Derycke

Germain Derycke werd geboren in 1929 geboren in BelgiĆ« en was een wielrenner met een bijzonder verhaal. Nadat hij in 1950 professioneel ging wielrennen, liet hij zich al snel van zijn beste kant zien. Al in zijn tweede profjaar werd hij tweede in de Klassieker Luik-Bastenaken-Luik, en vanaf 1953 wist hij bijna jaarlijks wel een (semi-)klassieker te winnen. In dat jaar won hij namelijk Parijs-Roubaix, in 1955 Milaan-San Remo, in 1957 Luik-Bastenaken-Luik en in 1958 natuurlijk de Ronde van Vlaanderen. Hiermee is hij een van de slechts 5 wielrenners die 4 van de 5 ‘monumenten’ wisten te winnen. Alleen de Ronde van Lombardije is Derycke ontschoten. Het is niet ondenkbaar dat hij deze ronde ook op zijn erelijst had gehad als hij in 1958 niet betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk, dat al vroeg een einde maakte aan zijn professionele loopbaan.

Retro wielerkleding

Prachtig eerbetoon

In 1978 overleed Germain Derycke op 48-jarige leeftijd geheel onverwacht aan een slagaderbreuk. Een tragisch einde aan het leven van een wielrenner die al een tragisch ongeluk had moeten accepteren. We kunnen alleen maar raden wat Derycke nog meer op zijn erelijst zou hebben bijgeschreven als hij niet in zijn piekjaren zou zijn uitgevallen. Het opnieuw rijden van de Ronde van Vlaanderen is dan ook een prachtig eerbetoon aan deze kleurrijke wielrenner. Het is te hopen dat we nog meer van dit soort initiatieven gaan zien, zodat we eens in de zoveel tijd, de oude tijden nog een beetje kunnen herleven. Waarom ziet die retro wielerkleding er dan ook zo ontzettend goed uit?

 

Menu